Lähes vuorokauden kateissa ollut 12-vuotias koulupoika löytyi tiistaina aamupäivällä Haminasta. Pojan mukaan karkumatkan syy oli koulukiusaaminen. Hän oli kyllästynyt siihen, ettei koulussa kukaan kunnolla puuttunut pitkään jatkuneeseen kiusaamiseen.

Myös Jokelan murhenäytelmän taustalla oli vuosia jatkunut koulukiusaaminen.

Itse kärsin lapsena seitsemän vuotta koulukiusaamisesta. Vanhempani uskottelivat itselleen, että se johtui siitä, että pojat olivat minusta kiinnostuneita, opettajat eivät juurikaan puuttuneet asiaan. Kyseessä oli erittäin järjestelmällinen fyysinen ja henkinen alistamisprosessi, josta selviämiseen olisin tarvinnut aikuisen tukea. Jälkiä kiusaamisesta on minussa vieläkin.

Valitettavasti uskon, että nykyisinkään Suomessa opettajat eivät riittävän hanakasti puutu kiusaamiseen. Esimerkiksi Haminan tapauksessa (Aamulehden mukaan) Haminan Keskuskoulun johtaja Vesa Uotila myöntää opettajien tienneen, että pojan kolme luokkatoveria kiusasivat tätä, mutta olettaneen tilanteen "rauhoittuneen jo". Millä perusteella? Oliko poika kertonut tilanteen rauhoittuneen, oliko kiusaamiseen puututtu riittävän voimakkaasti?

 - Luokanopettajaan ei ollut huomannut sellaista kiusaamista, mihin hän olisi voinut puuttua, Uotila sanoo Aamulehdessä. Hämäävää on hänen mielestään ollut se, että kiusattu oppilas on myös itse ollut mukana tässä "leikinlaskussa".

Voi helvetti! Koulukiusaamisessa ei ole kyse leikinlaskusta. Leikinlaskua harjoittavat tasavertaiset aikuiset, eivät lapset. Kenen tahansa, kaikkein eniten kasvatusammattilaisen tulisi ymmärtää, että jos lapsi osallistuu itsensä pilkkaamiseen, kyseessä on jo aika epätoivoinen defenssimekanismi. Ja minkälaista on sellainen kiusaaminen, johon "ei voi puuttua"? Onko silmät vain suljettu siltä? Kaikkeen kiusaamiseen tulee puuttua, heti ja riittävän painokkaasti. Koulu ja koti jakavat kasvatusvastuun, ja tähän kasvatusvastuuseen kuuluu se, että tehdään selväksi, että kiusaaminen ei ole missään olosuhteissa sopivaa tai hyväksyttävää.

Uotila, hyvin opettajamaiseen tapaan, löytää syyt kiusaamiseen lapsista. Hänen mukaansa pojat olivat kotilojensa suhteen "täysin eri maailmoista":

  - Karannut poika on hyvin kasvatettu ja kauniisti käyttäytyvä lapsi, joka tulee sivistyneestä perheestä. Poika haluaa toimia hillitysti ja perheessä oikeudentuntoisuus on arvossa. Kiusaajien perheiden normit ovat aivan toisenlaisia, hän kertoo.

Voi hyvä taivas! Kiusaajia ja kiusattuja on kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kaikenlaisissa perheissä. Jos koulun johtaja selittelee sitä, että 12-vuotias poika on kokonaisen yön poissa ja nukkunutkin ulkona vain, jotta saisi kiinnitettyä huomion kiusaamiseen, häytyskellojen pitäisi soita koululla ja lujaa.

Opettajien ja vanhempien tulee puuttua koulukiusaamiseen. Nopeasti. Aina.

Laura on loppuviikon sukuloimassa ja vastaa mahdollisiin kommntteihin sunnuntaina. Mukava loppuviikkoa. Älkää kiusatko ketään!