1792325.jpg

Lauantaina ilmestyneessä Hesarin kuukausiliitteessä oli juttu kirjailija Risto Isomäen matkasta Grönlantiin. Isomäki miettii luovia ja omaperäisiä, uskaltaisiko sanoa, hurjilta kuulostavia keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Sellaisia kuin jäävuorten räjäyttely ja hinaaminen toislle paikoin sekä jäähileiden tiivistysytimien kuskaaminen pilviin.

Hyvä, että joku toimii ja suunnittelee. Suurinta osaa ihmisistä tuntuu vaivaavan apatia ja ilmastonmuutokseen tyytyminen. Tai suoranainen välinpitämättömyys. Naapuri ilmoitti häpeilemättä, ettei mieti yhtään oman auton käyttöä, vaan ajaa silloin kun huvittaa ja miten lähelle tahansa. Vaikka kaupunginosasamme pääsee liikkumaan varsin hyvin julkisilla liikennevälineillä.

Kuinka ihminen, jolla on omia lapsia, voi olla näin hölmö? Ja autoilu ei ole kyseisen vapaaherran ainoa maailmantuhlaussynti. Mutta toista en voi muuttaa, ainoastaan omia tapojani. Muuta sinäkin. Kieltäydy kuuntelemasta kyynikkoja, jotka sanovat, ettei suomalaisten kulutuksella ole mitään merkitystä koko maailman tilanteen suhteen. Kyllä sillä on. Me tuhlaamme törkeästi energiaa muun muassa liikenteessä, lämmityksessä ja turhissa pakkauksissa. Eikä meillä ole mitään oikeutta vaatia kehittyviltä mailta kestävän kehityksen menetelmiä, jos emme noudata niitä itse.

Laura laittaa taas tosikkovaihteensa päälle ja aloittaa uuden kategorian, maailmanpelastustalkoot. Luvassa on helppoja, yksinkertaisia, hauskoja ja vaivalloisia tapoja kuluttaa vähemmän luonnonvaroja ja sitä kautta pidentää yhteisen pallomme elinikää.

Ensimmäinen vinkki: ryhdy taloutesi valopoliisiksi (itse olen harrastanut tätä jo vuosia). Valopoliisi kulkee sammuttelemassa turhaan palavia valoja ja nalkuttaa, jos joku sytyttää lampun, vaikka auringonvalollakin pärjäisi. Kun jostain rikkoontuu lamppu, valopoliisi huolehtii, että tilalle vaihdetaan energiansäästölamppu.