Myönnettävä se on, Laura-täti alkaa olla aika iäkäs. Hyvä puoli ikääntymisessä on se, että perspektiivi alkaa olla riittävän pitkä olennaisen hahmottamiseen. Muut vanhenemiseen liittyvät puolet ovatkin sitten huonoja, joten niihin en tässä yhteydessä tämän tarkemmin mene.

Mutta, palataanpa tuohon otsikon ajatusleikkiin, että Internet olisi ollut vuonna 1983 yhtä laajasti kansalaisten saavutettavissa ja käytettävissä kuin tänään. Nuoret miehet, joita Laura saattaa kadulla vilkaista alhaalta ylös ja ylhäältä alas, eivät vielä olleet syntyneetkään vuonna 1983. Mutta maapallolla oli elämää jo tuolloin, Lauran elämä oli alussa ja jännittävää. Radioaaltoja hallitsi vielä yksinoikeudella Suomen Yleisradio, joka tarkoitti todella asiallista asiaohjelmaa ja klassista musiikkia noin kuusitoista tuntia vuorokaudessa. Lähetysen ulkopuolella kuultiin valiaikamerkkiä "pimpeli pim pom…" Keskiviikkoiltapäiväisin nuoret ja varhaisnuoret ryömivät partiosta ja seurakuntien tyttökerhoista radion ääreen, koska tuli nuorisolle suunnattu radio-ohjelma, Rockradio. Toinen suomenkielisille nuorille suunnattu ohjelma oli Anneli Tempakan "Olen erilainen nuori". Telkusta tuli jonkun äsyttävän tamperelaisnaistoimittajan  juontama kevyen musiikin ohjelma, jonka nimi on päässyt unohtumaan. Jotkut kuuntelivat ruotsinkielisen Ylen Ungdomas gåva i toneria, jonka musiikkitarjonta pesi Rockrdion kuusi nolla. (Jotkut poikkeuksellisen onnekkaat näkivät kaapeliteeveestä Music Boxia, joka oli eräänlainen MTV:n esi-isä.)

Eli ei hyvin mennyt. Me, tuon ajan lapset, emme olleet tottuneet leppoisaan runkkailutarinointiin valtakunnankanavilla tai siihen, että kuka tahansa voi soittaa radioon ja kertoa, mikä ketuttaa. Jos tuolloin olisi ollut Internet, bloginpitämiseen olisi pitänyt saada lupa valtion viestintävirastosta, eikä se olisi irronnut kuin puolueen nuoriso-osaston jäsenille. Lastunsa olisi joutunut hyväksyttämään ensin jossakin elimessä, ehkäpä Suomen Kansalaisviestintätoiminnan toimistossa. Liian suositut blogit olisi laitettu lisätarkkailuun ja tarvittaessa poistettu epäasiallisina. Blogilista.fi:n suosituimmat kolme olisivat olleet 1) Näin naapurissa - näkymiä Neuvostoliittoon, 2) Maalla on mukavaa – tarinointia maaseudulta ja 3) Jake Nymanin Beatles-blogi.

Että tässä suhteessa ehdottoman sananvapauden perään huutaminen tuntuu aikuisesta Laurasta hölmöltä. Ei Roomaakaan viikossa rakennettu. Olkaa tyytyväisiä siihen, että sananvapaus maassamme alkaa olla aika tavalla kattava. Ja riittävä. Ei minusta tarvitse riehaantua, jos ihan kaikkea ei saa näyttää, sanoa tai linkittää sivuunsa.