Terassiseikkailuja tamperelaisittain

Suomalaista chick lit -kirjallisuutta kaivanneet voivat tarttua esikoiskirjailija Laura Saaren Tyyppiteoriaan. Kirja on virkistävä, uusi tuulahdus suomalaisen naisviihteen rintamalla: huumorintajuinen, sopivasti härski, hyvin kirjoitettu ja juuri oikeassa suhteessa reaalitodellisuutta ja romanttista fantasiaa yhdistävä teos.

Juurevasti Tampereelle ankkuroituva kesäinen tarina kertoo ikiopiskelija Sallan kamppailusta ylipainoa ja sinkkuutta vastaan uskollisen kaveriporukan vauhdittamana. Saari taitaa kepeän tyylin:

"Synkeänvihertävän, yläviistoon sijoitetun loisteputkivalaisimen valossa Milon Venuksen marmorivartalokin näyttäisi harmaalta ja muhkuraiselta. Puhumattakaan omasta tomumajastani, jota on kyllästetty koko pitkä talvi alkoholilla, hampurilaislounailla ja Daim-patukoilla täysin laiminlyöden liikunnan, kuivahieronnan ja hyvän seksin ihoa virkistävä vaikutus."

25-35-VUOTIAIDEN naisten toilailuista lukiessaan saa hihittää vapautuneesti ääneen. Kirjassa kirjallisuuden maisterit työskentelevät kenkämyyjinä, kesäinen siiderinlipitys uhkaa kääntyä orastavaksi alkoholismiksi, vapautuneiden seksiseikkailujen jälkeen leidit joutuvat hoidattamaan sukupuolitauteja.

Juttu luistaa kepeästi ja rennosti, ja kuten hyvässä viihteessä aina, voi pinnan alla kuljettaa vakavampiakin teemoja: esimerkiksi sitä, miten naisen pitäisi suhtautua raiskausyrityksen kohteeksi joutumiseen.

Tyylilajin mestareita on jo kymmenen vuoden ajan ollut irlantilainen Marian Keyes. Jotain samankaltaista Laura Saarikin on onnistunut panemaan paperille: älykästä viihdettä, joka ei aliarvioi lukijaansa vaan antaa pureskeltavaa niin järjelle kuin tunteelle.

Tosin viihdekirjallisuuden arvostuksesta Suomessa kertoo omaa kieltään se, että Laura Saari on taiteilijanimi, jonka taakse kätkeytyvä kirjallisuuden moniottelija pelkää julkisen arvostuksen ja työmahdollisuuksien menettämistä, jos julkaisisi "hömppää" omalla nimellään.

SALLA BRUNOU