Sallalta tuli ehdotus Laura Saaren kirjailijaesittelyksi. Tässä olen vähän hinkannut sitä ja jättänyt lammessaan lionneen herra Darcyn pois, jotta ei turhaan syntyisi väärää käsitystä, että Tyyppiteoria yrittäisi olla joku Suomen Bridget Jonesin päiväkirjat:

Laura Saari on kuin jännittävä isosisko, jota pikkutyttönä ihailee. Hän tekee sen, mitä minä en tohdi:  vetää valkoiset housut jalkaansa sadesäällä ja ilmaantuu lempiravintolaansa valtava lierihattu päässään, vaikka häntä sitten katsottaisiin pitkään.  Laura ei ikipäivänä kirjoittaisi tarinoitaan verryttelyhousuissa keittiön pöydän ääressä. Hänen tukkansa on kiiltävä ja kaunis eikä koskaan roiku rasvaisena.  Meitä yhdistää kuitenkin kiinnostus havainnoida ympärillämme olevia, Lauran kanssa hihittelemme kahvilassa naapuripöydän jutuille naistenlehden takaa, jotta emme menettäisi yhtään kiinnostavaa sanaa. Hän purkaa kuulemansa paperille ja yhdistää mukaan kaiken sen romantiikan, huumorin, ironian ja sarkastisen, lyhytsanaisen realismin, joita itse en koskaan uskaltaisi sekoittaa samaan soppaan. Laura lähettää kirjallisen silmäniskun Jane Austenille ja arvelee, että Jane-täti viihtyisi hänen luomiensa suomalaisten sankarittarien seikkailujen parissa yhtä hyvin, kuin hän itse on viihtynyt Bennetin siskosten parissa.

Miltä tällainen esittely kuulostaisi? Tykkään itse tällaisesta kieli poskessa -tyylistä, mutta Tyyppiteoria ei ole mikään hirveän iloinen tarina, loppujen lopuksi. Päähenkilöllä on huono itsetunto, vaikeuksia hallita alkoholin käyttöään, eikä hän ole kaikilta osin mikään kiva tyttö, valehteleekin aika sujuvasti. Kirjoittaisiko kiiltävätukkainen Laura sellaisen tarinan? Varmaan kirjoittaisi, koska hän kuulostaa Sallan esittelyssä hauskalta ja tyylitajuiselta tyypiltä. Mutta Austen-viittaus? Alun perinhän se tuli siitä, että kerroin, että haluaisin olla tämän päivän Jane Austen, mutten ole kuitenkaan. Paljastamatta liikaa juonesta, voin sanoa, että katseiden vaihtamista, ennakkoluuloja ja parinmuodostusta on luvassa, muttei kauhean austenilaisessa ilmapiirissä kuitenkaan.