Nyt tuli Sonetteihin sellainen skuuppi, että oksat pois! Vanhastaanhan luonnontieteissä on ajateltu, että kivet ovat elotonta, epäorgaanista ainetta. Nyt joudun romuttamaan tämän teorian. Olen nimittäin puutarhassa tonkiessani huomannut, että meidän kasvimaassamme kasvaa kiviä!! Kyllä. Joka vuosi käännän ja ronkkaan pikkuruisen kasvatusalustamme ja huolellisesti poistan musat, eli  tuollaiset nyrkkiin mahtuvat kivet. Ja joka ainoa vuosi niitä löytyy lisää. Ainoa järkeenkäypä selitys on, että kivet lisääntyvät ja kasvavat sopivissa olosuhteissa mullan alla. Tässäpä uutta tutkittavaa vaikkapa professori Denzel Dexterille Eteläisen Kalifornian yliopistossa

Lehdistä olemme saaneet lukea ja kaupassa huomata, että elintarvikkeiden hinnat ovat lähteneet huimaan nousuun, mikä on todella huolestuttavaa. Minulle olisi melko lailla yhdentekevää, jos viinan, tupakan tai ulkomaanmatkojen hinnat karkaisivat käsistä, mutta ruokaa tarvitsee jokainen. Elintarvikkeiden hinnannousu vielä johtuu osaltaan niillä keinottelusta: esimerkiksi riisiä ja viljaa ostetaan suuria määriä ja varastoidaan, jotta niistä saataisiin parempi voitto. No, minä voin syödä chili con vegeni perunoiden kanssa, mutta monet kansainväliset avustusjärjestöt ovat nyt todellisissa vaikeuksissa ja nälänhädän riski katastrofialueilla pahenee entisestään.

Entä jos tulisi tilanne, että ruoan tuonti Suomeen katkeaisi? Kuinka selviäisimme ilman tuontiviljaa ja -hedelmiä?  Eihän meille viljellä enää ruistakaan omiksi tarpeiksi. Omavaraisesti elävät ihmiset voitaneen laskea yhden käden sormilla, ja sittenkin jää jokunen käyttämättä. Kuinka kauan kestäisi, että kesantopellot saataisiin viljelykäyttöön? Kuka niitä viljelisi? Olisiko meillä siemenviljaa varastossa?

No, oma kasvimaani tuottanee joka kesä, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, kapallisen perunoita, pari litraa mansikoita ja sokeriherneitä, lukuisia salaattikeriä ja muutaman nipun liian vähäisestä harvennuksesta kärsineitä porkkanoita. Niillä eläisimme ainakin kaksi päivää pidempään kuin kerrostalossa asuva tai pelkästään perennoita kasvattava perhe. Ja ehkä musakivien kysyntä tulevaisuudessa kasvaa nykyisestä. Niiden satonäkymät näyttävät oikein hyviltä.