Kerta kiellon päälle, onkin pakko tehdä vielä yksi merkintä ennen väliaikaista katoamista. Paitsi että Tyyppiteoria arvioitiin neljän tähden arvoiseksi merkittävässä kirjallisuuslehdessä, Kotivinkissä, ja pääsi edustamaan Seppo Jokisen ja Juice Leskisen teosten ohella Tamperetta Sanojen ajan kirjallisessa rengasmatkassa 2008 (tosin tästä on kiittäminen yhtä hyvää ystävääni), se on nyt myös Suomen Cosmopolitanin kuukauden kirja!

Linkin takaa voitte käydä lukemassa esittelyn, joka on melko lailla suora kopio Kariston sivujen vastaavasta, joskin yksi asiavirhe on huomattu korjata (Kariston sivuilla Salla on suomen kielen opiskelija). Cosmon sivulta voi ladata myös luettavakseen ensimmäisen luvun alkuosan.

Edellä mainitussa Kotivinkin arviossa ilahdutti erityisesti, että Tyyppiteoriassa sanottiin Kumman kaa -huumorin yhdistyvän  Sinkkuelämää-naisten elämänviisauksiin. No, Sallan ja kumppaneiden viisaudet taitavat olla näennäisviisauksia, mutta Kumman kaa, ainakin ensimmäinen tuotantokausi, oli minusta hauskinta suomalaista teeveeviihdettä aikoihin.  Humalahakuiset ja miehiä seksiobjekteina tarkastelevat naishahmot herättivät taannoin paljon keskustelua, ja aika usein törmäsi sellaisiin mielipiteisiin, kuin että "onkos tuo nyt sopivaa, että naiset puhuvat ja käyttäytyvät noin".  Melkoista jäykkyyttä maassa, jossa kossupullon kanssa örveltäville ja naisjuttuja sönkkääville miehille on naurettu vuosikymmenet!

Plaza.fi Ellit -sivustollekin Tyyppiteoria on löytänyt tiensä ("Leiskuvaa lempeä ja vallatonta ihmissuhdepelailua kesälukemiseksi"), siellä se on joutunut samaan Ihmissuhdepelejä-osastoon mm. Teppo M:n Sadan naisen kanssa. En tiedä, pitäisikö samaan kategoriaan joutumisesta olla mielissään vai ei.

Uudet Kirjat -kirjakerhon sivuilla Tyyppiteoria on tätä kirjoitettaessa etusivulla ("Kesälukemiseksi uutuuksia!") ja sitä kuvaillaan "riemastuttavaksi romaaniksi", lainataanpa vielä Sallan Etelä-Saimaseen kirjoittamaa arvostelua. Jaa, nyt huomasin, että ihan samoilla sanoilla kirjani on esitelty "menestyskirjojen kerho Johannan" sivuilla. Vähän lisää viitseliäisyyttä, WSOY!

Hauskaa joka tapauksessa, että kirja saa julkisuutta, vaikken voikaan ravata puffaamassa sitä turuilla ja toreilla. Näin riski siitä, että valtaosa painoksesta on ensi vuonna Kirjatorin kahden euron kasassa, pienenee ainakin jonkin verran. Ja hauskaa on myös se, että pseudonyyminä, kasvottomana kirjailijana, voin käydä kyselemässä Tyyppiteoriaa kirjakaupoista ihan incognito, ilman, että alan vaikuttaa hölmöltä. Tyyppiteoria oli loppuviikosta loppuunmyyty Tampereen Akateemisesta, ja alunperin sitä oli siellä havaintojeni mukaan kuusi kappaletta. Tämähän tietää minulle ainakin neljän ja puolen euron bruttotuloja ennen veroja! Ostaisinko auton vai veneen?