Aamulehti oli teettänyt Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin, keitä naisia suomalaiset pitävät vaikutusvaltaisimpina. Tulokset (virhemarginaali enintään 3,2 %) ovat tyrmäävät. Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että suomalaiset pitävät Tarja Halosta vaikutusvaltaisimpana suomalaisnaisena, mutta se, että kakkossijalla on Kirsti Paakkanen (joka on siis jo luopunut  Marimekon toimitusjohtajuudesta) ja kolmosena rivikansanedustaja Tanja Karpela, sai minut masentumaan niin, etten kyennyt edes tekemään tätä postausta aiemmin.

Suomalaisille nainen on sitten vaikutusvaltainen, jos hän näkyy iltapäivälehden lööpissä tai Seuran kannessa, vai? Suomi on oikeasti täynnä vaikutusvaltaisia naisia (liike-elämä, politiikka, taide, tutkimus...) mutta nämä kaksi tättähäärää olivat jääneet finskeille mieleen. Marimekon suuruusvuodet olivat joskus 60-luvulla, ja vetovastuussa ei ollut silloin Paakkanen, jonka kaunein kukkanen taisi kuitenkin olla Womena. Karpelan meriitit kulttuuriministeriaikanakin jäivät aika vaatimattomiksi.

Vielä masentavampaa on, että  55 prosenttia haastatelluista 15-79 -vuotiaasta mannersuomalaisesta ei osannut nimetä ketään toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi ja 68 prosentilta loppuivat nimet tyystin, kun piti nimetä kolmanneksi vaikutusvaltaisin suomalainen nainen.

Tämä vahvistaa käsitystäni, että me suomalaiset olemme aika tiedostamatonta porukkaa, yleissivistys tulee lähinnä iltapäivälehdistä ja kahvikeskusteluista, emmekä siksi osaa nimetä, saatikka arvostaa niitä naisia, joilla oikeasti on vaikutusvaltaa.