1349780.jpg1349780.jpg1349780.jpg

Sain kustantajalta tietää, että TÄNÄÄN on se päivä, jona Tyyppiteoria virallisesti ilmestyy. Ja mitä se käytännössä tarkoittaa?

No, Akateemisen kirjakaupan edessä on jo keskiöiltä  luikerrellut sinnikkäitten ensikappaleenodottajien hilpeä jono. Täällä Tampereella sen toinen pää on ulottunut Koskipuistoon, Helsingissä Kamppiin ja Turussa pari kierrosta Hansakorttelin ympäri. Lauraa on lennätetty sitten helikopterilla kaupungista toiseen  kirjoittamaan omistuskirjoituksia.

Lounasaikaan meillä on Kämpissä varsinainen julkistustilaisuus. Koska haluan pysyä incognito, olen verhoutunut valtavien mustien aurinkolasien taakse, mutta eiväthän ne kykene kokonaan kätkemään poikkeuksellista kauneuttani. Merkittävien tiedotusvälineiden edustajat tappelevat huomiostani. Rita Tainola väittää kaikille tuntevansa minut henkilökohtaisesti, mikä ei ole totta. Viivi Avellania ottaa päähän, kun  paikalle silmäniloksi roudatut Markus Pöyhönen ja Tero Pitkämäki eivät huomaa häntä lainkaan, vaan juttelevat ainoastaan minun kanssani. Pöyhönen kärttää treffeille, mutta minullahan on jo ukkoni, valitan. Markus Selin taas vonkaa lupaa tehdä Tyyppiteoriasta elokuva. "Minun lakimieheni voivat tavata sinun lakimiehesi", sanon hänelle matalasti ja ojentaudun ottamaan Pitkämäen pitelemältä tarjottimelta Screwdriverin.

Iltapäivällä minulla on Kämpin sviitissä vartin mittaisia lehti- ja tv-haastatteluja, kunnes on ulkomaalaisten kustantamojen edustajien vuoro. Solmimme sopimukset parinkymmenen merkittävän kustantamon kanssa käännösoikeuksista. Eniten niistä kummastuttaa ja ilahduttaa Massachusettes Institute of Technologyn kanssa solmittu, kolmen miljoonan euron sopimus: MIT:hän ei julkaise hömpää, mutta toisaalta Tyyppiteoria onkin oikeastaan analyyttisyydessään ja viiltävässä tarkkuudessaan tiedettä.

Illalla on sitten Tampereella, Näsinneulassa, julkistamisbileet. Vieraslista on valitettavasti salainen, mutta voitte varmaankin arvata, keitä kaikkia kulttuurin, taiteen, urheilun ja talouselämän huippunimiä siltä löytyy. Tulkaa vain ovelle norkoilemaan, sanokaa, että tunnette Lauran netistä, niin ovigorillat laskevat teidät sisään.

Ai, mitä Tyyppiteorian ilmestyminen oikeasti tarkoittaa?

Että kirja on tullut ulos kirjapainosta ja ystävällinen sihteeri laittaa minulle tänään tekijänkappaleeni postiin. Sitten tililleni sujahtaa ennakkopalkkio. Se on kolmenumeroinen. Joidenkin päivien kuluttua kirjaa alkaa saada kirjakaupoista ja jonkin viikon kuluttua kirjastoista. Niin, ja Kotivinkki-lehdestä on pyydetty arvostelukappaletta. Okei, myöntäkää: kuka teistä kirjoittaa Kotivinkkiin, muttei halua avata kukkaronnyörejään? Parasta sitten kirjoittaa myönteinen arvostelu, kun en saa arvostelukappaleista pennin jeniä.

Illemmalla en ole missään bileissä, vaan valmistelen tämän viikon keikkaopetustani. Olenkin sitten huomisen ja valtaosan ylihuomisesta poissa adsl:stä. Hyvää alkavaa viikkoa kumminkin!