…tai en minä ainakaan. Laura Saari ei ole oikea nimeni, vaan kustantajan minulle tarjoama pseudonyymi, kosken halunnut julkaista Tyyppiteoriaa omalla nimelläni. Miksenkö? Lähinnä suojellakseni vanhempieni, jotka haluavat aina lukea kaiken, mitä julkaisen, tunteita, ehkä myös välttääkseni välirikon anopin kanssa. Ja koska sählään myös muunlaisen taiteen parissa, ja pahaa pelkään, viihdekirjailijaksi leimaantuminen tarkoittaisi stoppia apurahoitukselle siellä puolella. Tekstiä en häpeä, sen takana seison selkä suorana.

Mutta, mutta: Laura Saari tarvitsisi kustantajan sivuille kirjailijaesittelyn. Itse ehdotin tällaista:

MOTTO: "Romaaniksi" en olisi ikinä hirvinnyt tätä kirjoittamaani havaintojen sarjaa sanoa.

- Kotiopettajatar Hilja Kahila romaaninsa Onnelliset alkuluvussa.

Olen kirjallinen käänteis-Midas: kaikki, mihin kosken muuttuu… no, vähemmän arvokkaaksi ainakin. Haluan kirjoittaa viihdettä. Haluaisin olla tämän ajan Jane Austen, jonka teräväkatseiset aikalaishuomiot ja uskottava ihmiskuvaus jäisivät elämään, mutta tunnenkin itseni tohtori Frankensteiniksi, joka on kaivanut päivänvaloon nykykirjallisuuden aikaa sitten kuoppaamat ja alunperin aivan eri corpuksiin kuuluneet elementit: romantiikan, huumorin, ironian ja sarkastisen, lyhytsanaisen realismin. Eihän niistä voi syntyä kuin hirviö, kummallinen epäsikiö, jota lukeva kansa todennäköisesti vieroksuu kauhistellen ja jonka kunnollisen kirjallisuuden kenttä haluaa lopettaa mahdollisimman pian.

Mutta jutuniskijä olen, sitä ei voi kiistää. Haluan kertoa viihdyttäviä tarinoita ja kertomisen obsessio minut saa istumaan satoja tunteja näyttöpäätteellä, satuilemassa ja juonimassa, viilaamassa ja hiomassa tarinoitani. Ja tietenkin myös lainaamassa ja varastamassa. Ole varuillasi, saatan olla kahvilan viereisessä pöydässä. Näyttää, kuin olisin syventynyt lukemaan lehteä tai ajatuksissani piirustelemaan kuvia vihonreunaan, mutta todellisuudessa kuuntelen sinua ja ääntäsi, olisiko niistä ehkä hyväksi tarinaksi.

- - -

Okei, vähän hassu esittely, mutta ajattelin, että LS voisi olla itsekin vähän hassu ja käyttää sivistyssanoja siellä täällä, välillä vähän väärissä yhteyksissä, aivan kuten Tyyppiteorian päähenkilö Salla Sillankorvakin.

Kustantaja kuitenkin toivoo jotain muuta, esimerkiksi tyyliin:

"Laura Saari on juuri sellainen henkilö, jollaisia pikkutyttönä ihailin: pitkätukkainen blondi, jolla on terävä äly ja urheiluauto ja joka asuu kerrostalon kuudennessa kerroksessa. Laura on opiskellut yliopistossa estetiikkaa..." Olennaista olisi, että jollain selkeällä tavalla tulisi ilmi, että Laura Saari on salanimi ja hänen persoonansa mielikuvitusta. Tätä mielikuvitusleikkiä voisi jatkaa tulevien kirjojen myötä...

Lupaavaa, että viitataan jo tulevien kirjojen mahdollisuuteen. Mutta julistankin nyt kilpailun parhaan Laura Saari –kirjailijaesittelyn löytämiseksi. Jos ja kun löytyy teksti, joka vakuuttaa minut ja kustantajan, lupaan postittaa sen kirjoittajalle Tyyppiteorian tekijänkappaleen Laura Saaren nimmarilla!

Ja kiire olisi, joten laittakaapa ehdotukset mahd. pian kun kirja ilmestyy jo tässä kuussa, tarkempaa aikaa en tiedä.

Ja pidätän tietysti oikeuden muokata ehdotuksia tai hylätä ne kaikki.