1394756.jpg

Suhteeni kristinuskoon on kompleksinen ja epälooginen. Jollakin tavalla uskon Jumalaan, joka jotenkin perustuu kristinuskon jumalkuvaan, mutta mihin uskoni perustan, on epäselvää. Minulle Raamattu on vain kokelma ihmisten valitsemia perimätiedollisia kertomuksia, ei puhdasta Jumalan sanaa.

Ystävistäni useimmat ovat agnostikkoja tai ateisteja. Toisaalta rakkaisiin lähimmäisiini kuuluu myös tunnustuksellisia uskovia ja karismaattisiin liikkeisiin kuuluvia ihmisiä. Parhaiten viihdyn sellaisten ihmisten seurassa, jotka suhtautuvat avarakatseisesti ja suvaitsevaisesti niihin, joiden maailmankatsomus poikkeaa heidän omastaan. Omassa ystäväpiirissäni tällaiset ovat löytyneet useammin uskoviksi kuin ateisteiksi itseään nimittävien joukosta.

Uskominen on vaikeaa, kun ajattelee maailman pahuutta. Silti osa minusta haluaa uskoa, sillä uskoon liittyy toivo ja halu rakastaa ihmistä. Minulle uskominen on pyrkimystä voittaa oma itsekkyytensä.

Olenko hyvä kristitty? No en millään mittareilla. Olen itsekeskeinen, enkä anna toista ihokastani sitä tarvitsevalle. En voi uskoa helvettiin enkä persoonalliseen pahaan.

Jeesus hahmona ja persoonana on ollut minulle aina erityisen hankala osa uskomista. Tietysti olisi lohdullista ajatella, että yhden kuolema voisi kuitata kaikkien synnit, mutta jos Jumala on kaikkivaltias, mihin tarvittaisiin tällainen uhri?  Evankeliumien mukaan Jeesus ei ollut myöskään kovin lempeä, hän suhtautuu niissä ihmisiin ja näiden heikkouksiin aika yksioikoisesti ja jäykästi. Esim. Luukkaan evankeliumissa kerrotaan miehestä, joka halusi seurata Jeesusta, mutta haudata kuolleen isänsä ensin. Jeesus sanoi hänelle: "Anna kuolleiden haudata kuolleensa. Lähde sinä julistamaan Jumalan valtakuntaa." Eikö Jeesus tuntenut myötätuntoa isänsä menettänyttä kohtaan?  

Markuksen evankeliumin mukaan Jeesuksen viimeiset sanat ristillä olivat "Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?" Ehkä Jeesuskin epäröi uskossaan, menettikin uskonsa hetkeksi. Kai epäusko ja epäilys ovat sallittuja sitten meille muillekin.

Rauhallista pääsiäistä kaikille.