Jos aiot lukea tällä viikolla vain yhden lehtijutun, niin täs´sul olis hyvä sellane: Kari Uusikylän (kasvatustieteen professori, luovuus- ja lahjakkuustutkija) Sunnuntaidebatti-kirjoitus "Huippuyliopistosta tulossa luuloyliopisto" Hesarissa 6.4. Olin pissata housuuni naurultani, kun Uusikylä aloitti juttunsa kuvittelemalla, miten asiaan suhtauduttaisiin, jos jalkapalloseurat Espoon Honka, Käpylän Pallo ja Töölön Vesa ykskaks julisivat yhdistyvänsä huippuseuraksi, joka haastaa vuonna 2020 Liverpoolin viherkentillä. Uuden joukkueen mahdollisuudet Euroopan tahi maailman jalkapallomestaruuksista taistelemiseen taitaisivat jäädä kovasti pieniksi, vaikka opetusministeriö kuinka lykkäisi rahaa jalkapelleijijöiden ideaan ja vaikka kuinka käytäisiin muualla ihmettelemässä huippuseurojen toimintaa.

Mutta juuri näinhän ns. huippuyliopistohankkeessa ollaan toimimassa. On jo julistettu ääneen, että huippuyliopisto tulee ja rahaa kannetaan  hankkeeseen kuin valoa säkissä hölmöläisten mökkiin, mutta unohdetaan autuaasti, että huippua ei synny puitteilla ja yhteishallinnolla, vaan sillä, että yliopistossa on lahjakkaita huippututkijoita, joille tarjotaan hyvät olosuhteet tutkia, jotta luovuus mahdollistuisi. Näillä huippututkijoilla tulisi myös olla mahdollisuus tutkia asioita, jotka heitä kiinnostavat, ei välttämättä sellaisia, joista joku on valmis maksamaan. Liike-elämän tuominen mukaan yliopistojen tavoitteenasetteluun on minusta vastoin akateemista vapautta, suorastaan vaarallista. Tässä suhteessahan teknilliset yliopistot tilaustutkimuksineen on menetetty kaupallisuuden piruille aikaa sitten.

Mutta tyhmä kopioi toista tyhmää: sen sijaan, että koettaisin itse idättää ideoitani, viritellä luovuuttani ja luottaa vaistoihini, alan minäkin taas kerran hypettää hulluna: Laura Saaren seuraava kirja (tekeillä) on HUIPPUkirja, koska se sisältää täsmälleen ne komponentit, jotka liike-elämää kiinnostavat. Ykköstärkeä asia siinä on myyvyys ja että sillä on selkeä brändi. Ja mistäkö se kertoo? Nooo... noo... vaikka Pirkitta Joonas-nimisestä pr-toimihenkilöstä, joka ihastuu äitinsä kaverin pikkujoulukekkereillä Markku Tarsila-nimiseen puisevaan, mutta pohjimmiltaan reiluun lakimieheen. Valitettavasti Pirkitasta on kiinnostunut myös hänen kavala esimiehensä, äärimmäisen moniavioinen  Taneli Kliiveri. Näillä eväillä kirjoitettiin kerran kirja, joka myi biljoonia, poiki elokuvan ja jatko-osan. Eli Laura ei voi mennä metsään tämän HUIPPUideansa kanssa...