1349780.jpg

 

Niinhän se on, että kaksi eri ihmistä näkee saman asian aivan eri tavalla.  Olin aika yllättynyt, kun luin ensi kertaa kustantajan webbisivuilta kirjani esittelyn:

Neljä ystävätärtä Mansen yössä

Salla on 32-vuotias suomen kielen opiskelija, joka tienaa leipäänsä trendikkäässä kenkäputiikissa ja yrittää siinä sivussa väsätä graduaan. Hänen lähipiiriinsä kuuluu kolme ystävätärtä, joiden pääasiallista ajankulua on tamperelaisilla terasseilla notkuminen, miesten bongaileminen ja toistensa itsetunnon pönkittäminen. Ystävyksillä on great problem: Sallalla ei ole pitkään aikaan ollut miesseuraa. Asiantilan korjaamiseksi pannaan tuulemaan. Kosmetologiksi opiskeleva Siru auttaa ulkonäkökysymyksissä ja toiset marssittavat tarjolle miesehdokkaita. Kuntosalilla Salla sitten tutustuu jumalaiseen nuoreen adonikseen niin tyrmäävällä tavalla, että joutuu suoraa päätä ensiapupoliklinikalle. Samaan saumaan sattuvat Sallan työnantajan ja tämän lööppijulkkismiehen työntekijöilleen järjestämät ökybileet, joiden seuraukset ovat huomattavat…

Tyyppiteoria on tamperelaisen Laura Saaren esikoisteos, jonka urbaani syke iskee kolmikymppisiltä sinkkunaisilta tajun. Riemastuttava, ajan ilmiöitä peilaava ja ennakkoluuloton kerronta osoittautuu Laura Saaren tavaramerkiksi jo hänen ensimmäisessä romaanissaan.

Mukaan oli jäänyt pari pientä asiavirhettä, mm. se, että Salla on Suomen kirjallisuuden, ei suomen kielen opiskelija ja että ökybileet ovat aika tavanomainen saunailta, mutta nämä eivät nyt ole sellaisia asioita, joilla olisi viime kädessä minulle paljon merkitystä. Kustantamon ihmiset ovat alansa ja myös markkinoinnin ammattilaisia, joten varmasti tietävät, minkä tyyppiset esittelyt myyvät kirjoja, mutta luulen, että itse olisin laatinut tästä tarinasta vähän toisenlaisia asioita painottavan esittelyn. Vaikka tällaisen:

Onko todella luonnonlaki, että hyvännäköiset saavat aina hyvännäköiset ja meidän tavallisten on tyytyminen vähän vaatimattomampiin? Ilmiselvää tietysti on, että Sallan, kolmekymppisen ikuisuusopiskelijan, kaikki huolet (mukaan lukien se, että hän on ollut alun kolmatta vuotta sinkkuna) johtuvat pienestä ylipainosta ja siksi enkelikasvoinen kuntosaliohjaaja Anderskin on ikuisesti hänen ulottumattomissaan. Maailma näyttää Sallalle synkemmän puolensa, kun hän saa diagnosin "fracta nasi oikealla puolella" ja menettää työpaikkansa. Onneksi on kuitenkin kolme hyvää ystävää, joiden kanssa leikkiä entä jos-leikkiä, kesä ja terassit.

No eipä minusta taitaisi olla markkinointiin, ja kuten sanottu, en todellakaan ala opettamaan isääni panemaan, niin kuin sanonta kuuluu. Kirjat ovat kirjoittajansa lapsia, ja siksi hän on niiden suhteen sokea. Suutari pysyköön lestissään.