Euroopan hiukkastutkimuskeskus Cernin hiukkastörmäyttimessä lhc:ssä pantiin tänään hiukkaset liikkeelle. Tarkoituksena on selvittää muun muassa maailman syntyä ja ennen kaikkea sitä, kuinka aine on syntynyt.

Miksiköhän tämä kuulostaa näin maallikon korvaan keskiajan alkemialta? Ehkä siksi, etten tiedä teoreettisesta fysiikasta juuri tuon taivaallista.

Jos niitä protoneita nyt singotaan hirvittävällä vauhdilla kiitämään, niin mitä se kertoo maailman lähtötilanteesta? Voiko alkuräjähdystä jäljitellä hiukkassingolla? Ratkeaako se, mitä oli ennen alkuräjähdystä ja mikä (tai kuka?) laittoi alkuräjähdyksen liikkeelle? 

Sveitsin ja Ranskan rajalla Geneven lähistöllä sijaitsevan lhc:n (large hadron collider) toistakymmentä vuotta kestänyt rakennustyö on ollut kaikkineen runsaan viiden miljardin euron projekti. Älkää pitäkö minua tieteellisen tutkimuksen vastustajana, kun uskallan kysyä, mitä muuta kivaa samalla rahalla olisi voitu saada aikaan, jos se olisi käytetty esimerkiksi ihmissuhdetörmäysten tai valon nopeudella katoavien ihmissuhdeosapuolten tutkimiseen. 

Thübingenin yliopistossa työskentelevän professori Otto Rösslerin (kemisti) mukaan Cernin hiukkastörmäytyksissä syntyy mustia aukkoja, jotka voivat laajeta jo muutaman vuoden sisällä tuhoamaan maapallon. Rösslerin mukaan maapallo voi nyt kutistua viidessä vuodessa halkaisijaltaan yhden sentin palloksi. Mahdollisuudet tähän ovat proffan mukaan 50 prosenttia. Eli 1:2 todennäköisyydellä täällä on vielä paljon ahtaampaa viiden vuoden päästä. Onneksi aina on kuitenkin tilaa Soneteille Lauralta.

Cern myöntää, että Rösslerin mainitsemia mustia aukkoja voi lhc-kokeissa syntyä, mutta ne häviävät välittömästi. Toivotaan, että näin on. 

Mistä ne kiihdytettävät hiukkaset muuten on otettu? Tutkijan navasta? Huonepölystä? Hölynpölystä? Huone- ja hölynpölyä löytyy Lauralta vaikka huru mycket, niin paljon itse asiassa, että mustat aukot voisi niillä tukkien tehdä aivan vaarattomiksi. Kääntykää siis puoleeni, mikäli maailma tulee pelastaa.